Značení alergenů v potravinách ve školní jídelně MŠ Vyšší Brod
Podléhá směrnici 1169/2011EU o označování stanovených alergenů v použitých potravinách.
Ve ŠJ MŠ Vyšší Brod jsou u pokrmů uvedených na jídelním lístku vyznačeny níže uvedené alergeny.
Přehled alergenů je k dispozici spolu s jídelním lístkem na nástěnce u hlavního vchodu do budovy MŠ.
Jednotlivé alergeny jsou označovány těmito čísly:
1) obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
2) korýši a výrobky z nich
3) vejce a výrobky z nich
4) ryby a výrobky z nich
5) podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6) sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) mléko a výrobky z něj
8) skořápkové plody a výrobky z nich
9) celer (bulva) a výrobky z něj
10) hořčice a výrobky z ní
11) sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14) měkkýši a výrobky z nich
Jedná se o složky potravy, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Tato povinnost má pouze informativní charakter, nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků.
Tuto skutečnost si musí každý strávník (zák. zástupce) uhlídat sám.
Více ke specifikaci alergenů, seznamu alergenů a legislativě, najdete na stránkách